Energiatakarékos megoldások

Az elmúlt években hazánkban is egyre inkább előtérbe került az energiatakarékos, megújuló és környezettudatos fűtési technológiák alkalmazása. Az energiahordozók árának várható növekedése, valamint az elmúlt évek technológiai fejlesztései miatt egy komplex, energiatakarékos fűtési rendszer kiépítése már családi ház vagy társasház esetén is erősen javasolt. Figyelembe véve, hogy egy lakótér éves energiaszükségletének ngy részét a fűtés és meleg víz előállítás teszi ki, így egyértelmű, hogy ezt az energiát érdemes minél gazdaságosabban előállítani.

 

Használati melegvíz előállítás vagy fűtés napkollektoros rendszer alkalmazásával

Napenergia hasznosítás szempontjáól Magyarország fekvése kedvező, napsütés esetén 1000-1300 W/m2 teljesítmény éri a földünket. Az országrészek között a napsugárzá mértékében nincs jelentős különbség, helyes kiválsztással 700-900 W teljeítmény is nyerhető 1 m2 síkkolektor felületen.

 

Használati melegvíz előállítás vagy fűtés hőszivattyú alkalmazásával

A hőszivattyú egy olyan berendezés, amely a befektetett elektromos energia többszörösét képes a környezeti levegőből kinyerni, majd fűtési céllal hasznosítani. Az általában alkalmazaott levegő-víz hőszivattyú segítségével 1kW elektromos energia befektetésével akár 4,5 kW energia állítható elő víz melegítésre, ami a padló- vagy falfűtési rendszerekben vagy használati melegvíz előállítására hasznosítható.

 

 

Lakótér szellőztetés hővisszanyerős szellőztető alkalmazásával

Az utóbbi években elterjedt nagy hatékonyságú épületszigetelési technikák és jó minőségű nyílászárók alaklmazása miatt jelentős figyelem fordul a szellőztető berendezések irányába. A szellőztetése kidobott elhasznált levegő hőtartalma azonban kárba veszik, és a lakótérbe jutott friss levegő komoly energiaráfordítással újra fel kell melegíteni. Ezt elkerülhetjük egy jól megválasztott hővisszanyerős szellőztető készülékkel.Általánosságban elmondható, hogy a fűtési költségeink egyharmadát a szellőztetés során beszívott friss levegő felfűtésére fordítjuk.Hővisszanyerős szellőztetővel akár 90 %-os hatásfok is elérhető, ami jelentős tétel, és valóban indokolttá teszi  a készülék alkalmazását.

 

Napjainkban sok gyártó kínálja a fenti berendezéseket, amik ugyan külön külön is alkalmasak a feladatra, a legjobb hatékonyságot azonban ezeknek egyy rendszerben történő használatával érhetjük el. Az alkalmazásukra azonban már az új ingatlan épületgépészeti tervezése vagy meglévő lakás korszerűsítésének kezdetén gondolni kell.

Facebook